Van 3 februari tot en met 30 april 2021

Het voorjaar staat bij ons in het teken van vondelingen. In de vaste opstelling leggen we de focus drie maanden lang op vondelingen, vroeger en nu. We stellen het boek ‘De Vondelingen’ van Diane De Keyzer voor en pakken uit met een nieuwe replica van de historische vondelingenschuif van Antwerpen.

Vondelingen zijn van altijd en van overal. Top op de dag van vandaag krijgen ze alle aandacht en beroeren ze harten. Maar amper tweehonderd jaar geleden waren ongewenste kinderen nog dagelijkse kost. Zo had Antwerpen in 1813 niet één of twee vondelingen per jaar maar vier per week.   

Kinderen werden achtergelaten op straat, voor een café, in een kerk of in de vondelingenschuif. Zonder naam, gewikkeld in wat lappen. Vaak droegen ze bij wijze van afscheid een briefje met een voornaam of een briefje met een noodkreet. Anderen kregen een heiligenprentje, de helft van een in twee stukken geknipte kaart of een lint mee, om te zeggen: ‘Jij bent mijn kind en ik kom je in betere tijden weer halen.’

Aan de hand van archiefstukken, schilderijen en videogetuigenissen schetsen we de bewogen geschiedenis van vondelingen: wat gebeurde er met zo’n gevonden kindje? Waar was het Vondelingenhuis waar ze opgevangen werden? Welke naam kreeg het kind? Wat zijn vondelingentekens? En hoe is de situatie vandaag, als je weet dat de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders in Borgerhout al 20 jaar in gebruik is.

Replica historische vondelingenschuif Antwerpen

Op de binnenkoer van het Maagdenhuis kan je een nieuwe replica van de vondelingenschuif bekijken. En zelf testen, maar dan met een pop. De originele schuif bevond zich aan het Vondelingenhuis in de Sint-Rochusstraat op het Antwerpse Zuid.

Wanneer in de schuif een kind wordt achtergelaten gaat er een belletje af. Binnen staat er een kannetje warme melk klaar en liggen er propere doeken om de eerste zorgen toe te dienen.

De nood aan een schuif in Antwerpen was groot, als je weet dat er in het tweede jaar een recordaantal van 178 babies in gelegd werden. 
 

Boek ‘De vondelingen’ van Diane De Keyzer

Met het gloednieuwe boek ‘De vondelingen’ wil auteur Diane De Keyzer een naam en een verhaal geven aan duizenden ongewenste en naamloze kinderen. Ze geeft een inkijk in de fascinerende wereld van vondelingenschuiven, voedsters, vondelingentransport en uitbesteding. Ze blijft niet enkel kort bij huis, maar maakt een omweg via Italië en Frankrijk. In ‘De vondelingen’ kijkt Diane De Keyzer niet alleen terug naar wat geweest is, maar houdt ze ook halt bij de vondelingen van onze tijden.

 

Praktisch

Van 3 februari tot en met 30 april 2021
Tijdelijk aangepaste scenografie in de kapel van het Maagdenhuis
 

Boek jouw bezoek via onze website. De coronamaatregelen kan je raadplegen op maagdenhuis.be/coronavirus