Erfgoeddag op zondag 28 april

Steenkappers, schrijnwerkers, lijstenmakers, schilders … Het Maagdenhuis en de collectie staan er dankzij deze vakmannen. En toch is er weinig bekend over de getalenteerde mensen die in de 16de en de 17de eeuw het Maagdenhuis maakten. Via een kleine expo gaan we op zoek naar sporen van deze onbekende vakmannen. Daarnaast vertellen onze curator en restaurateur je de finesses van hun vak, kan je genieten van  oude volksmuziek en van rijstpap uit onze bekende papkommen. 
 

Programma 

Tentoonstelling ‘Wie maakte het?’
Van 10 tot 18 uur

In deze kleine tentoonstelling focussen we op een paar ambachten ‘in de schaduw’. Op vakmannen die anoniem zijn gebleven.  Via een kleine expo gaan we op zoek naar wie die vergeten steenkappers, schrijnwerkers, lijstenmakers, productieschilders en pottenbakkers waren die in de 16de en 17de eeuw het Maagdenhuis maakten. 

Toelichting ‘Hoe maakten ze het?’
Van 13.30 uur tot 18 uur, doorlopend

Rudi van Velthoven, restaurator in het Maagdenhuis, geeft een toelichting over de aalmoezenierstriptieken op onze prachtige binnenkoer. Op de 17de eeuwse kaders staan de namen van alle aalmoezeniers, de door de kerk aangestelde mannen die hulp en zorg moesten geven aan de zieken en behoeftigen. De vakmannen die deze kaders maakten? Die blijven tot op de dag van vandaag onbekend. 

Onze restaurator Rudi geeft jullie uitleg over deze kaders, de techniek waarmee ze gemaakt werden en hoe je ze kan restaureren.  

Optreden ‘Anonieme speelmansmuziek uit de 16de tot 18de eeuw’
14.30 uur
15.30 uur    

De ‘speelmannen’ waren de muzikanten die rondtrokken van dorp tot dorp om te spelen op een jaarmarkt, volksbal of foor. En ook deze muzikale vakmannen bleven anoniem. Het ensemble ‘De Meid’ speelt deze oude volksmuziek van de 16de tot de 18de eeuw live in het Maagdenhuis. ‘De Meid’, dat is An Van Laethem (viool, zang), Johan Van Aken (viool) en Piet Stryckers (cello, draailier). 
 

Toelichting ‘Weet je wel echt wie het maakte?’
16.30 uur    

Daniel Christiaens, conservator van het Maagdenhuismuseum, geeft een toelichting over de toeschrijving van een werk aan een bepaalde schilder. Waarom krijgt een bepaald schilderij wel een  auteursnaam en blijven andere werken “anoniem”? Hoe bepaal je dat?

Voor de foodies ‘Een hap van de pap!’
Van 10 tot 18 uur, doorlopend 

Eén van de topstukken uit het Maagdenhuis is de beroemde collectie 16de eeuwse papkommen. De weesmeisjes kregen pap uit deze bont beschilderde majolica. Proef van een lekker kommetje rijst- of havermoutpap – uit een originele papkom van 1830... Als dat niet exclusief is! 

Praktisch

  • Van 10 tot 18 uur in het Maagdenhuis
  • Info via tel. tel. 03 435 99 10 of
    e-mail
  • Gratis toegang