18 april 2019 van 10 tot 18 uur, gratis

Ook dit jaar staat er op Witte Donderdag een rijkelijk gedekte tafel in het Julianusgasthuis in de Hoogstraat, vandaag gekend als Galerie De Zwarte Panter. 

Dat deze ‘pelgrimstafel’ gepresenteerd wordt op een van de oudste plekken van de stad is geen toeval. Eeuwen geleden al werd op Witte Donderdag de tafel gedekt voor ‘twaalf arme lieden of pelgrims’. Deze tafel, een verwijzing naar het Laatste Avondmaal,  is rijkelijk gevuld met 12 visgerechten. Vis omdat de vastenperiode dan nog niet gedaan is. Een blik op het tafereel doet meteen denken aan gedekte tafels op oude schilderijen. 
Op en rond de pelgrimstafel hangen kunstwerken, reproducties van originele werken van het Maagdenhuis. De organisatie is dan ook een samenwerking van de vzw Sint-Julianusgasthuis en het Maagdenhuis. De link met armenzorg en ‘de hongerigen spyzen’ ligt voor de hand.  

Tot 18 uur kan je dit historisch tafereel komen bezoeken. ’s Avonds komt de traditie echt tot leven wanneer (achter gesloten deuren) 12 bejaarden, gekozen door Zorgbedrijf Antwerpen, komen genieten van een heerlijke pelgrimsmaaltijd. Met verse vis, natuurlijk.
De tafel is gedekt voor 13 gasten: die 13de plaats is voor Christus zelf gereserveerd. Een Christusbeeld ingesmeerd met boter zit mee aan tafel. Dat gaat terug tot alweer een oeroude traditie waarbij Christus uit een grote klont boter geportretteerd werd. Tijdens de middeleeuwen zag men boter als iets zuiverends. 

Nog altijd pelgrims

Jaarljiks overnachten nog een 30-tal pelgrims in onze stad. Het Vlaams Compostelagenootschap richtte voor hen, samen met het OCMW en de Stad Antwerpen, een nieuwe herberg op. Tijdens deze pelgrimstafel voorziet het Compostelagenootschap een infostand om toekomstige pelgrims te adviseren bij de voorbereidingen van hun tocht.  

Binnenkort Unesco Werelderfgoed? Als het aan het Koninklijke Sint-Julianus Genootschap ligt wel. Zij bereiden een dossier voor om de Pelgrimstafel officieel erkend te krijgen als immaterieel cultureel erfgoed door Erfgoed Vlaanderen en op termijn zelfs als Unesco Werelderfgoed. 

Praktisch

18 april 2019 van 10 tot 18 uur
Toegang gratis
Facebookevent

Kapel Sint-Julianusgasthuis (Galerie Zwarte Panter)
Hoogstraat 70-72-74
2000 Antwerpen
Ingang via Hoogstraat 72