Portrettenwandeling door het Maagdenhuismuseum

Portretten zijn bijzonder goed vertegenwoordigd in de collectie. Op de vele doeken en panelen staan notabelen afgebeeld, gegoede burgers, weldoeners, kooplui, bestuurders … Vaak heel serieus, soms vrolijk of potsierlijk. Flierefluiter, nobele ziel of gewiekst zakenman? Tijdens de portrettenwandeling leidt een gids je rond en vertelt honderduit over wie ze waren, wat ze deden, en wat de link is met het Maagdenhuis.


Prijs op aanvraag (tel. 03 338 26 20)
Reserveer vooraf


/
 • Portret Simon De Vos

  Abraham De Vries portretteert schilder Simon De Vos in 1635. Tot 1909 denkt men dat het een zelfportret is.

 • Drieluik De Aanbidding der Herders

  Otto Van Veen (ook gekend als Otto Venius) geeft zijn opdrachtgever Simon Rodriguez d’Evora een mooie plek in het drieluik ‘De Aanbidding der Herders’ (1601). D’Evora was wat je noemt een milde weldoener. Deze Portugese koopman was erg rijk en gaf veel geld aan armenzorg. In 1601 stichtte hij het Sint-Annagodshuis, een opvangtehuis voor tien dames.

 • Portret De Honderdjarige Zinneloze

  Een en al raadsel: het doek ‘De Honderdjarige Zinneloze’ (1656) van een onbekend schilder toont een onbekende vrouw van onbekende leeftijd. Het Maagdenhuis was in de late middeleeuwen ook een opvangplek voor ‘dochters of weduwen die by gebreck van verstant (…) aldaer worden besloten ende gevoed’.

 • Portret Gilbert van Schoonbeke

  Gilbert Van Schoonbeke (1519 - 1556) was ook een heel rijke meneer, maar had minder nobele bedoelingen. Hij was urbanist maar ook een gewiekst zakenman. Snel rijk worden, was zijn motto. Hij verkavelde grote delen toen nog onbebouwde gronden binnen de Antwerpse stadsmuren. Op korte tijd verdiende hij veel geld en had hij veel bezittingen. Maar hij maakte ook veel vijanden. Hij stierf vrij jong. Dankzij zijn erfgenamen kwam zijn hele nalatenschap in handen van het Maagdenhuis.

Publicaties