Tijdelijke expo's

Minstens om de twee jaar organiseert het Maagdenhuis tijdelijke tentoonstellingen met een maatschappelijke en educatieve insteek. Telkens is er een link met sociale dienstverlening in onze maatschappij: hoe pakten we (kinder)armoede, dakloosheid, vluchtelingenproblematiek… vroeger aan?


/
 • Rijk worden op de werf van de Gouden eeuw, Gilbert Van Schoonbeke

  Van 7 juni tot 8 september 2019

  De expo 'Rijk worden op de Werf van de Gouden Eeuw. Gilbert van Schoonbeke’ brengt de persoon Gilbert Van Schoonbeke terug tot leven in het Maagdenhuis.  Want wie was Gilbert Van Schoonbeke eigenlijk? 

  Als er iemand het uitzicht heeft bepaald van het Antwerpen van de Gouden Eeuw (de 16de eeuw) dan is het wel Van Schoonbeke. Het huidige Eilandje, het Brouwershuis en tal van straten en pleinen werden ontwikkeld op zijn initiatief. De urbanist en projectontwikkelaar werd dit jaar 500 jaar geleden geboren, een uitgelezen kans om hem in de schijnwerpers te zetten.

  De overzichtstentoonstelling ‘Rijk worden op de werf van de Gouden eeuw, Gilbert Van Schoonbeke ‘toont via kunstwerken, plannen, kaarten, foto’s en gebruiksvoorwerpen de context waarin de bekende Antwerpenaar zijn plannen kon verwezenlijken.

  Maar de expo gaat verder dan zijn realisaties. Wat voor iemand was de schatrijke Gilbert van Schoonbeke eigenlijk? Zo krijgt u bijvoorbeeld de unieke gelegenheid alle bekende portretten van de man samen te zien. Jeroen Puttevils, stadshistoricus aan de Universiteit Antwerpen, is de curator van deze tentoonstelling.

  Meer info

  Expo ‘Rijk worden op de werf van de Gouden eeuw, Gilbert Van Schoonbeke’

  Maagdenhuis
  Lange Gashuisstraat 33
  2000 Antwerpen
  tel. +32 (0)3 338 26 20

  Facebook
  maagdenhuis@antwerpen.be