Portrettenwandeling

Portretten zijn bijzonder goed vertegenwoordigd in de collectie. Op de vele doeken en panelen staan notabelen afgebeeld, gegoede burgers, weldoeners, kooplui, bestuurders … Vaak heel serieus, soms vrolijk of potsierlijk. Flierefluiter, nobele ziel of gewiekst zakenman? Tijdens de portrettenwandeling leidt een gids je rond en vertelt honderduit over wie ze waren, wat ze deden, en wat de link is met het Maagdenhuis.
Prijs op aanvraag (tel. 03 435 99 10)
Reserveer vooraf


Rondleidingen

Vanaf 20 personen kan je een rondleiding boeken.
Zo kom je extra veel te weten over onze rijke sociale geschiedenis.
Prijs op aanvraag en vooraf reserveren (tel. 03 435 99 10)


Workshops

Wil je met je klas of vereniging een educatieve workshop boeken om op een creatieve manier meer te weten komen over het leven van de weesmeisjes? Dan kan je een workshop boeken voor kinderen of jongeren.
Groepen van ongeveer 10 kinderen/jongeren.
Meer info en prijs op aanvraag (tel. 03 435 99 10)


/
  • Portret Simon De Vos

    Abraham De Vries portretteert schilder Simon De Vos in 1635. Tot 1909 denkt men dat het een zelfportret is.

  • Portret De Honderdjarige Zinneloze

    Een en al raadsel: het doek ‘De Honderdjarige Zinneloze’ (1656) van een onbekend schilder toont een onbekende vrouw van onbekende leeftijd. Het Maagdenhuis was in de late middeleeuwen ook een opvangplek voor ‘dochters of weduwen die by gebreck van verstant (…) aldaer worden besloten ende gevoed’.

  • Portret Gilbert van Schoonbeke

    Gilbert Van Schoonbeke (1519 - 1556) was ook een heel rijke meneer, maar had minder nobele bedoelingen. Hij was urbanist maar ook een gewiekst zakenman. Snel rijk worden, was zijn motto. Hij verkavelde grote delen toen nog onbebouwde gronden binnen de Antwerpse stadsmuren. Op korte tijd verdiende hij veel geld en had hij veel bezittingen. Maar hij maakte ook veel vijanden. Hij stierf vrij jong. Dankzij zijn erfgenamen kwam zijn hele nalatenschap in handen van het Maagdenhuis.